ehbo_5f99579987bba_phpSGzRMw

EHBO

EHBO voor honden

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook voor je hond.

Hier vind je een aantal EHBO tips voor de hond.

Is je hond gewond, blijf dan vooral zelf rustig. Denk aan je eigen veiligheid!! Dieren in nood kunnen onverwacht bijten en krabben. Heb je een muilkorf bij de hand? Doe deze eerst aan. Waarschuw de dierenarts of dierenkliniek dat je er aan komt en indien nodig waarschuw de dierenambulance.

Wonden
In verband met bacteriële infecties is het van belang onderscheid te maken in snij-/schaafwonden en bijtwonden.

Bijtwonden
Vooral bijtwonden waarbij grote honden een kleine hond hebben gepakt of waarbij lang is vastgehouden (met kopschudden erbij) kunnen verraderlijke wonden maken. Niet zelden zijn dat kleine steekwondjes met ernstige onderhuidse schade. Het gebit van honden en katten bevatten bacteriën waardoor het gevaar van infectie op de loer ligt.

De schade die vechtwonden kunnen veroorzaken verschilt enorm. Het is afhankelijk van de tijd dat de kaken hebben vastgezeten, de plek waar gebeten is en de afmetingen van de hond die bijt.

Wat te doen bij bijtwonden

 • Haren rondom de wond weghalen en ontsmetten met een zoutoplossing. (1 eetlepel per liter water)
 • Grote wonden bedekken met een gaas en eventueel licht verband.
 • Bijtwonden die ouder zijn dan 6 uur kunnen wegens abcesgevaar niet meer gehecht worden. Het is dus verstandig de wond voor die tijd te laten controleren door de dierenarts.


Snij en schaafwonden

Snij en schaafwonden worden regelmatig opgelopen. De kans op bacteriële infecties is een stuk kleiner dan bij bijtwonden maar dat is natuurlijk afhankelijk van het voorwerp.

Wat te doen bij snij- en schaafwonden?

 • Wonden die niet door de huid heen zijn hoeft u niet direct te laten controleren.
 • Wel is het verstandig deze wonden schoon te maken met een zoutoplossing (1 eetlepel per liter water).
 • Diepere wonden door de huid heen zullen wellicht gehecht moeten worden en het is dus verstandig deze binnen enkele uren te laten controleren door de dierenarts.

Indien de hond veel aan de wond likt is het verstandig bijvoorbeeld een sok of een lichte bandage aan te leggen of hem een jasje aan te doen.

Bij blijvend likken aan de wond doe je er goed aan de wond door de dierenarts te laten controleren.


Bloedingen

Bloedingen kunnen overal voorkomen met uiteenlopende oorzaken. Bij zeer ernstige bloedingen is het goed deze proberen te stelpen voordat je naar de dierenarts gaat.


Slagaderlijke bloedingen

Bij slagaderlijke bloedingen kan je deze stelpen door stevig te drukken met een stuk propere stof. Indien dat onvoldoende is, kan je ook proberen de bloeding te stelpen door druk uit te oefenen op de drukpunten in de staartbasis, de liezen, de oksels en de hals. Soms kan het handig zijn een drukverband aan te brengen.


Bloeding aan het oor

Deze zijn meestal het gevolg van vechtpartijen en kunnen enorm bloeden. Om te voorkomen dat alles onder het bloed komt te zitten is het handig om een stuk oude panty over de kop te trekken waardoor het oor niet meer zo klappert. Zo blijft de auto schoon en zal de dierenarts je dankbaar zijn.


Bloedingen aan de neus, voetzolen en staart

Ook deze kunnen behoorlijk ernstig bloeden. Het beste bedek je deze wonden met een steriel gaas en indien mogelijk leg je een drukverbandje aan voordat je naar de dierenarts gaat.

Oververhitting voorkomen

 • Zorg voor een plek met veel schaduw.
 • Is het buiten warmer dan binnen, houdt dan de hond binnen.
 • Leg een handdoek in plaats van een deken op de bodem van de bench en dan voor de helft zodat de hond ook op de koele ondergrond kan liggen.
 • Laat de hond niet alleen achter in een auto, tent, caravan, bench of aanbouw met plat dak.
 • (Deze afgesloten ruimtes veranderen al gauw in een oven!)
 • Water moet altijd beschikbaar zijn.
 • Ga niet uitgebreid fietsen of wandelen met je hond als het warmer is dan 20°C.
 • Laat de hond bij warm weer aan het begin en aan het einde van de dag goed uit, dan kun je ’s middags voldoen met een kleiner blokje om.

Hond toch oververhit, Wat nu?

 • Neem de temperatuur op. Is deze boven de 40,5 graad, neem dan direct contact op met een dierenarts.
 • Verplaats de hond onmiddellijk naar een koele plaats.
 • Is de temperatuur boven de 42 graden, dan moet de hond metéén afkoelen. Scheer indien mogelijk de hals en buik kaal en koel dat met koud water. Alcohol > 70% kan goed gebruikt worden om de voetzooltjes af te koelen.
 • De hersenen hebben het meeste te lijden onder de hoge temperatuur, daarom moet de hals geschoren en gekoeld worden.
 • Is de temperatuur onder de 41,0, dan mag het afkoelen iets voorzichtiger. Afhankelijk van de vacht is het wel verstandig om te scheren, zodat er beter gekoeld kan worden.
 • Neem elke 5 minuten de temperatuur op. Gaat de temperatuur naar beneden, bijv van 41 naar 40 graden, stop dan meteen met koelen, anders krijgt de hond een onder temperatuur.
 • Houd hem de eerste 24 uur goed in de gaten.

Let op:

Koel niet gelijk het hele lichaam af!

Koel nooit door middel van een natte handdoek op de rug van de hond te plaatsen.

Deze kun je beter gebruiken bij de liezen en de voetzooltjes.

Een te snelle afkoeling kan het lichaam niet aan waardoor er onderkoeling kan ontstaan, met ook dan stevige gezondheidsrisico’s! De temperatuur van een hond is rond de 38 graden, zorg dat hij daar niet onder komt. Indien mogelijk kun je hem om de 5 minuten temperaturen ter controle. Geef hem kleine beetjes drinken tot hij weer helemaal bij is en het hijgen genormaliseerd is.

Brandwonden

Honden kunnen op verschillende manieren brandwonden oplopen. Door vuur, door hete vloeistoffen of door chemische stoffen.

Wat te doen?

 1. Koelen met water
 2. Koelen met water
 3. KOELEN MET WATER is het allerbelangrijkste bij brandwonden!

Natuurlijk liefst schoon water. Is er geen schoon water aanwezig, is het toch beter direct met vuil water te koelen dan 10 minuten te wachten.

Na minimaal 10 minuten koelen is het altijd noodzakelijk contact op te nemen met de dierenarts. Ernstige uitgebreide brandwonden kunnen shock veroorzaken. Sommige brandwonden kunnen later tot huidversterving leiden.


Aanrijdingen >> BELANGRIJK!! Blijf rustig en denk aan je eigen veiligheid!!

Aangereden honden moeten altijd direct door de dierenarts nagekeken worden. Ook al lijkt het mee te vallen. Sommige verwondingen kunnen in een later stadium pas goed zichtbaar worden.

Wanneer een hond is aangereden is het goed op een aantal punten te letten:

 • Blijf zelf kalm en laat iemand direct de dierenambulance bellen
 • Let op je eigen veiligheid, zelfs de betrouwbaarste hond kan van de pijn of schrik onverwachts bijten.
 • Verplaats de hond niet onnodig, dit kan tot een ernstiger trauma leiden.
 • Controleer de hartslag, de ademhaling en op grote bloedingen. Deze verhelpen vóór het vervoer naar de dierenarts kan levensreddend zijn.


Bij een hartstilstand

Leg het dier op de zij en druk met beide handen op de borstkas met de handpalmen op de borst.

Druk de borst in gedurende 1 seconde en laat dan los. Herhaal dit 30x per minuut gedurende 2 minuten. Controleer de hartslag.

Bij een ademstilstand

Zorg er eerst voor dat de tong uit de bek getrokken is. Indien de ademhaling dan nog niet op gang is gekomen kunstmatig beademen. Dit doe je door de kop in gestrekte positie te leggen, de bek te sluiten en de lippen goed over de onderlippen te vouwen. Dan kan je door de neus beademen (denk aan uw veiligheid!). 3 seconden lucht inblazen en 2 seconden uit laten ademen.

Epilepsie

Bij epilepsie vindt er een soort ontlading in de hersenen plaats waardoor de hond in een algehele kramptoestand kan komen. Meestal gaat dit gepaard met heftig schokken, schuimbekken en urineverlies.

 • Probeer niet in paniek te raken, blijf rustig.
 • Haal alles uit de buurt van de hond zodat deze zich nergens aan kan verwonden.
 • Het is beter niet te dicht in de buurt van de hond komen, pas op dat je niet met je hand tussen de kaken terecht komt (de hond is zich niet bewust van wat er gebeurd en kan er niets aan doen!).
 • Let goed op wat er gebeurt: hoe lang duurt de aanval, wat zie je ( film het met je smartphone als je kan, zo kan je het laten zien aan de dierenarts ), heeft de hond een blauwe tong ?
 • Meestal duren aanvallen niet langer dan 5-10 minuten. Duurt de aanval langer dan is het goed de dierenarts te raadplegen.
 • Is het de eerste aanval dan is het aan te raden binnen 24 uur een afspraak te maken om de hond te laten onderzoeken. De dierenarts zal dan een bloedonderzoek uitvoeren.

Allergische reacties

Allergische reacties komen met grote regelmaat voor. Ze kunnen ontstaan door insectenbeten maar ook door bijvoorbeeld planten of andere stoffen. Meestal zien we een acute zwelling van de huid. Meest opvallend zijn zwellingen aan de kop. Soms zien we ook zwellingen over het lijf en aan de poten. De zwelling trekt meestal binnen 24 uur weg zonder dat er wat aan gedaan hoeft te worden. Wordt je hond gebeten door een stekend insect en ontstaat benauwdheid, dan dien je zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan.

Vergiftigingen

Vergiftigingen bij de hond ontstaan meestal doordat de hond het gif direct opeet. Dit in tegenstelling tot de kat, die vaker een giftige stof binnenkrijgt door het schoonlikken van een bevuilde vacht.

Regelmatig horen we dat hondenhaters vergif in een bol vlees stoppen en dit op wandelpaden leggen. Let daarom op dat je hond niets opeet tijdens de wandeling.

Verschijnselen bij vergiftiging kunnen zeer uiteenlopen, variërend van braken en sloomheid tot ernstige zenuwverschijnselen (krampen, trillingen, oogboltrillingen, omvallen etc.)

Heeft je hond thuis een giftig product opgegeten of gedronken? Neem altijd de verpakking mee naar de dierenarts, dit kan levensreddend zijn.  Twijfel je of iets giftig is, neem contact op met het antigifcentrum 070/245245

Bron: www.dierendokers.com