De Galgo Español is een oud windhondenras dat afkomstig is uit Spanje. De naam betekent letterlijk: Spaanse windhond.
Als je zoekt naar de oorsprong van de Galgo Español, dan moet je redelijk ver teruggaan in de tijd. Enkele eeuwen voor Christus jaagden de Kelten met middelgrote, fijne windhonden. Deze honden waren oorspronkelijk ruwharig. De Keltische windhonden jaagden op zicht, waren zeer behendig en daardoor erg gewaardeerde jagers. Tegen het eind van de 6de eeuw voor Christus kwam dit ras op het Iberisch schiereiland terecht. Er zijn dan ook talloze oude Romeinse tekeningen en muurschilderingen te vinden waarop windhonden worden afgebeeld, voornamelijk in Spanje en Italië.
De Galgo Español is een belangrijk onderdeel van de Spaanse traditie. Hij was gedurende eeuwen een trouwe metgezel van de Spaanse adel.
In de Middeleeuwen was de windhond hét statussymbool voor de hogere klasse. Het jagen met deze honden was een privilege. Het gewone volk werd zelfs verboden om een windhond te bezitten. Behalve in Spanje. Daar was de Galgo het jachtmiddel bij uitstek voor de gewone bevolking. Zij gebruikten dit ras enkel als gebruiksvoorwerp: de Galgo jaagde op hazen, konijnen en zelfs groter wild om de mensen in voedsel te voorzien.
De Galgo leeft een erg zwaar bestaan in Spanje. Vroeger was de dood van een Galgo strafbaar bij wet net als de dood van een mens. De realiteit van vandaag is enigszins anders. Zo’n 50.000 Spaanse Galgo’s worden jaarlijks gedood of in de steek gelaten.
Momenteel gebruiken jagers de Galgo nog steeds als jachthond op het Spaanse platteland. Deze traditie bij de galguero’s (jagers met Galgo’s) wordt gezien als een typisch Spaans gebruik. Naar schatting zouden zo’n 190.000 Spaanse jagers Galgo’s inzetten bij de hazenjacht of kampioenschappen. De honden leven meestal in zeer slechte omstandigheden. Ze brengen het grootste deel van hun korte leven door in een stal, hok of schuur. Als een Galgo op een leeftijd van zo’n 2,5 jaar komt, verliest hij steeds meer snelheid en is hij te oud om nog van nut te zijn. Vervolgens worden ze gedumpt of gedood in de meest gruwelijke omstandigheden. Ze worden achtergelaten in de bossen, in putten of grachten gegooid met gruwelijke hongerdood als gevolg, opgehangen, overgoten met zuur of achter een auto vastgebonden. De wreedheid van de galguero’s kent geen grenzen.
Elk jaar opnieuw komen er massaal veel Galgo’s toe in de asielen. Sommige Galgo’s hebben geluk en worden op straat of in de velden gevonden, gered uit de dodingsstations of aan de poort van een asiel gedumpt. De honden in de asielen of protectora’s zijn de echte geluksvogels; ze werden van de straat gered of uit de dodingsstations gehaald. Daarnaast zijn er ontelbare Galgo’s die nooit zullen worden teruggevonden.
Sinds een tiental jaar zijn er steeds meer mensen die zich inzetten om deze agressieve tradities een halt toe te roepen. Een aantal opvangcentra werd opgestart om afgedankte honden op te vangen en hen te redden van een gruwelijk lot. Tegenwoordig zijn er talloze organisaties in en buiten Spanje die deze nobele dieren proberen te redden, waaronder ook Galgo Save Belgium.
Grootte en gewicht
Een volwassen reu is tussen de 65 - 70 centimeter hoog. Een volwassen teef ongeveer tussen de 63 - 69 centimeter hoog. Galgo’s wegen gemiddeld tussen 25 en 30 kg.
Lichaamsbouw
Galgo’s zijn typische windhonden en hebben een slank, atletisch lichaam met een langwerpig hoofd en lange, dunne poten. De Spaanse windhond heeft een licht gebogen rug met een achterkant die hoger is dan de voorkant. Hun ogen zijn amandelvormig en meestal donker van kleur. Ze kunnen ook een lichtere amberkleur hebben als hun vachtkleur lichter is.
De staart van een Galgo is meestal heel lang en wordt laag gedragen. De meeste staarten hebben een typische ‘Galgo haak’ en een wit puntje op het einde.
Vacht
Galgo’s kunnen een gladde, korte vacht hebben of een ruwe vacht. Ze hebben veel minder olie in hun vacht dan andere rassen waardoor ze beduidend minder ruiken dan eender welke andere hondensoort. Je ruikt een Galgo bijna nooit, zelfs meerdere Galgo's in huis ruik je niet!
De kortharige Galgo komt het meeste voor. De meest voorkomende kleuren zijn kaneel, zwart, wit, donker gestroomd en bont, hoewel een Galgo Español alle vachtkleuren kan hebben. Hun vacht heeft niet veel verzorging nodig. Aangezien Galgo’s geen dikke ondervacht hebben, zorgt dat ervoor dat deze honden in de winter beschermd moeten worden tegen de koude en in de zomer nood hebben aan voldoende schaduw ter verkoeling.
Ondanks alles wat de Galgo's in Spanje hebben meegemaakt, zijn het zachtaardige, nobele honden. Ze passen zich meestal heel goed aan hun nieuwe omgeving aan, of dat nu op het platteland is of in de stad. Een geadopteerde Galgo hecht zich vaak snel aan zijn nieuwe gezin en baasje(s).
De Galgo is over het algemeen een rustige hond. Hij is meestal niet opdringerig en blaft zelden. Hij bewaart zijn energie voor buiten en vaak is dan een sprintje of even spelen voldoende. De Galgo kan zonder problemen in de stad of in een appartement wonen, zolang hij genoeg beweging krijgt. De Galgo is een echte huishond die graag je zetel inpalmt. De meeste Galgo’s zijn ook ideale honden voor actieve baasjes. Ze gaan graag mee wandelen of joggen.
De Galgo is erg aanhankelijk naar zijn familie. Bij het eerste contact met vreemden is hij vaak terughoudend en voorzichtig. Galgo’s kunnen meestal prima opschieten met andere honden. Het zijn honden die de confrontatie liever uit de weg gaan. Door hun rust en zachtheid kunnen Galgo’s heel goed met kinderen samenleven.
Dit ras luistert over het algemeen goed en is makkelijk op te voeden, maar gezien hun grote jachtinstinct kunnen deze honden niet loslopen in niet omheind gebied. Galgo's reageren erg gevoelig op een harde aanpak. Daardoor mag de opvoeding nooit gepaard gaan met een straf. Door middel van positieve bevestiging en aanmoediging zal een Galgo snel weten wat van hem wordt verwacht en wordt hij een zeer liefdevolle, trouwe hond.
Het is een gezond ras. Over het algemeen zijn er geen erfelijke of anatomische ziektes bekend.