organisatie_5f455b67eae89_phpk8YBvs

Organisatie

Galgo Save Belgium is een Belgische organisatie die zich sinds maart 2006 inzet voor het redden van mishandelde, verwaarloosde en/of achtergelaten windhonden in Spanje. De windhonden, Galgo’s, die onze organisatie onder haar vleugels neemt, komen meestal uit de regio's van Andalusië en Extremadura waar ze gebruikt worden voor de jacht (voornamelijk hazenjacht) waarbij veel geld op het spel staat. De Galgo’s worden door hun jagers enkel en alleen als gebruiksvoorwerp aanzien. Aandacht of liefde krijgen ze niet, noch verzorging, noch voldoende eten. Ze kennen een triest bestaan en slijten hun leven doorgaans buiten aan de ketting zonder enige beschutting tegen alle weersomstandigheden (hitte, regen, vrieskou, wind...).

Jonge Galgo’s worden brutaal en dieronwaardig getraind om hoge snelheden te halen. Ze worden massaal in grote mechanische looprennen gezet of achter (vracht)wagens en brommers gebonden. Op deze manier worden ze verplicht te blijven lopen, zo niet …. Deze Galgo’s leven in een ware hel! Omdat het voor hun eigenaars veel rendabeler is om “nieuwe” honden te fokken, worden de Galgo’s na één of hoogstens twee seizoenen afgedankt. Ze worden dan 'bedankt' en gestraft in functie van hun prestaties. Hun dood is des te gruwelijker en langzamer naargelang ze slecht gepresteerd hebben. De inspiratie van hun beulen kent geen grenzen: ophangen, in brand steken, laten verhongeren, doodschieten, in waterputten gooien, neus en oren afknippen,… 

Galgo Save Belgium werkt samen met verschillende asielen in Spanje. Veel van onze Galgo’s komen uit dodingsstations. Een dodingsstation is een soort van asiel, gesubsidieerd door de overheid, waar alle honden na 10 of 20 dagen gedood worden. Dit is hun beleid om af te rekenen met straathonden en afgedankte honden. 

Vele tienduizenden Galgo's komen er elk jaar terecht. Gelukkig zijn er ook mensen in Spanje die zich het lot van deze honden aantrekken. Ze proberen om zoveel mogelijk honden te redden uit deze hel en hen een nieuwe thuis te geven. Dit is vaak een heel moeilijke opdracht. Ons doel is dan ook om vanuit België de Spaanse asielen te ondersteunen in hun werk voor deze kansloze dieren door financiële en materiële hulp te bieden. 

Door sociale media is de laatste jaren veel publiek gemaakt en werden er tal van acties op touw gezet tvv de Galgo. Bewustwording van deze problematiek is erg belangrijk, maar er is nog veel werk voor de boeg. De overheid doet veel te weinig om dit probleem op te lossen. Wat we wel zien is dat Spaanse gezinnen nu Galgo’s ook adopteren en in huis nemen, iets wat we nooit hadden durven dromen. 

Galgo’s blijven opgejaagd wild. Ze worden zelfs uit de asielen gestolen. 

Wij hopen dat we op een dag ons rescue werk kunnen stopzetten. Tot die tijd strijden wij voor de rechten van de Galgo’s in Spanje en zoeken wij adoptiegezinnen in België. Mensen die bereid zijn om de Galgo, een ideaal huisdier met een zachtaardig en liefdevol karakter, in hun gezin op te nemen. 

Op deze website kunt u alles lezen over ons werk, onze evenementen en projecten. We geven ook een woordje uitleg over de adoptie van een Galgo, hoe je ons kunt helpen en we geven frequente updates over het laatste nieuws uit Galgoland.